„Lasa-l, bre, e si el mic!

Posted: octombrie 18, 2010 by Bogdan in Romaneste
Etichete:, ,

Cacatul cu ochi are 17 ani si conducea fara permis o masina ciordita din Falticeni. Bona lovita are 60 de ani. Din fericire si ea si copilul au scapat teferi. Cazurile de genul asta sunt tot mai dese.

Ce-o sa se intample cu „adolescentul”? E minor, deci o sa traga mai mult ta-su si ma-sa pentru el; si daca si ei sunt bastani, incidentul o sa treaca fara urmari notabile.

Care e adevarata problema aici? Faptul ca pana la 18 ani toate zeitatile astea mici, de genul astuia de mai sus, nu raspund cum ar trebui pentru faptele lor. Noul cod penal prevede „renunţarea completă la pedepsele aplicabile minorilor care răspund penal, în favoarea măsurilor educative”.

Măsurile educative care se pot lua faţă de minori sunt:

– mustrarea;
– libertatea supravegheată (timp de un an);
– internarea într-un centru de reeducare;
– internarea într-un institut medical-educativ.

O alta chestie din codul penal: „pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită. Limitele pedepselor se reduc la jumătate”. Deci daca ala ia sase ani, face doar trei.

Si acum vine partea misto: pedeapsa poate fi suspendata daca „minorul” primeste mai putin de patru ani de inchisoare, daca e prima oara cand calca stramb sau daca comportamentul sau dupa comiterea faptei este bun.

Cu alte cuvinte, astia nu prea fac parnaie. Sunt luati si dusi la un psiholog de doi bani, unde li se explica ce lucru rau au facut si ca nu e frumos. „Lasa-l bre, e si el mic!”.

Cum e pe la altii? E interesant ca sunt tari unde minorii raspund in fata legii chiar de la 6 ani (in Mexic si in unele state din SUA). Bine, nu-s bagati la racoare, dar e bine ca invata de mici sa fie responsabili pentru faptele lor.

In fine, urmarea legislatiei si sistemului de la noi e cresterea ficatului in minorii smecheri („uite, coaie, l-am omorat pe ala si n-a putut nimeni sa-mi faca nimic, sa moara familia mea!”) pentru ca la noi „nimeni nu e mai presus de lege” trebuie respectat „codul penal”!

Reclame
Comentarii
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Bogdan Mihai, Bogdan Mihai. Bogdan Mihai said: draft: http://wp.me/pFoS4-er […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s