Cum si de ce Chrome depaseste Firefox

Posted: octombrie 19, 2010 by Bogdan in Gadget / IT&C
Etichete:, , ,

Piticu a scris aici un post interesant despre Internet Explorer 9. Ok, de acord, versiunea asta promite, are și plusuri și minusuri, dar fiind în varianta beta încă nu poate fi judecată la rece. Ținând totuși cont de trendul pe care îl urmează Microsoft în ultima vreme, s-ar putea sa facă o figură frumoasă. Cu toate astea, consider că momentan lupta se dă între Firefox și Chrome.

Firefox a fost mult timp browserul numărul unu printre utilizatori pentru funcțiile și extensiile sale. Însă odată ce Google a lansat Chrome, situația s-a schimbat.

Chrome a adus îmbunătățiri și a rezolvat probleme de care mulți dintre noi ne loveam fără să ne dăm seama că ele există. Poți instala și folosi extensiile fără a restarta browserul, taburile sunt izolate în procese separate, astfel dacă unul dintre ele moare browserul rămâne în picioare. Un alt detaliu de finețe: când am deschise foarte multe taburi și închid câteva din ele, celelalte se redimensionează doar după ce mouse-ul părăsește bara de taburi; astfel nu trebuie să-mi fac griji că voi lovi ținte în mișcare (adică să închid fără să vreau alt tab, cum se întâmplă la Firefox).

Chrome a adus o mulțime de soluții creative pentru browsere din perspectiva interfeței (unificarea barei de adrese cu cea de căutare pare atât de banală acum), soluții atât de eficiente încât Firefox nu mai este liderul, ci pare că se chinuie să ajungă din urmă concurența pe mai multe fronturi.

Nu spun că Firefox nu mai inovează – Firefox Panorama, o interfață de navigare inteligentă cu taburi, urmează să fie implementată în Firefox 4 – însă progresele par obosite și lente comparativ cu Chrome.

Spun asta pentru că, începând din iulie, Google a accelerat procesul de update al browserului, astfel încât o versiune nouă și stabilă de Chrome este disponibilă la fiecare șase săptămâni. Beneficiul pentru user? În loc de așteptarea unui update major care să rezolve o listă lungă de buguri și actualizări necesare, noi funcții sunt disponibile imediat ce sunt gata, fiecare pe rând.

Din punctul de vedere al utilizatorului este un lucru excelent: browserul devine treptat mai bun, și în loc să stai să înveți cum să folosești o listă întreagă de noi funcții la fiecare update major, te familiarizezi pe rând cu chestiile noi, pe măsură ce sunt dezvoltate.

Urmarea: nu trebuie să instalezi și să folosești versiuni beta instabile  pentru a avea acces la noi caracteristici la scurt timp după ce acestea sunt dezvoltate.

Un alt atu pentru Chrome: sincronizarea. Google a început să integreze serviciul în browserul propriu de acum un an (pentru bookmarkuri și history), iar în iunie 2010 a introdus și sincronizarea extensiilor.

Da, Mozilla are propria jucărie pentru sincronizare pe care intenționează să o integreze în Firefox 4 (Mozilla Weave), însă nu este capabilă să sincronizeze și extensiile, iar decizia integrării în browser a venit la 7 luni după ce Chrome știa deja să facă asta (totuși, Siphon poate sincroniza extensiile, iar alte aplicații oferă o funcționalitate mai bună – Xmarks pentru bookmarkuri și LastPass pentru parole – însă Chrome încă este lider la funcțiile built-in).

Dacă ești mare fan Google, Chrome are multe de oferit. În primul rând, poate sincroniza toate datele browserului și le poate lega cu contul tău Google. Dacă ești utilizator de Gmail, Chrome îți permite să atașezi/downloadezi și să inserezi poze în mailuri prin drag&drop.

Când Chrome OS va fi lansat într-o versiune stabilă, va oferi posibilitatea de a sincroniza o sesiune întreagă de lucru, doar prin logarea cu contul Google. Treaba încă nu e realizată, dar spre asta se îndreaptă Chrome.

Totuși, browserul Google nu este peste Firefox la toate capitolele:

  • ca web-developer, nu am găsit nimic pentru Chrome care să poată fi comparat cu Firebug (deși Firebug Lite pentru Chrome este un început).
  • nu folosesc blockere pentru reclame, însă din ce am văzut la utilizatorii de Chrome, nicio extensie nu se poate compara cu AdBlock Plus pentru Firefox.
  • dacă descarci mult de pe net, nu vei găsi un instrument mai bun pentru managementul downloadurilor decât DownThemAll, care nu este disponibil pentru Chrome.

Pentru unii utilizatori, îngrijorările legate de privacy care urmăresc Google ar putea juca un rol important. Dacă folosești Google, gigantul cunoaște deja căutările pe care le faci pe web, emailurile, conversațiile, documentele și calendarul tău.

Motivele în alegerea browserului pot varia drastic, însă ținând cont de statistici și de cele scrise mai sus, consider că Google Chrome este noul lider al browserelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s